Още от дете обожавам аромата на препържен лук – носи ми някаква сладост и домашен уют. Неслучайно рецептата за почти всяко българско ястие започва със „запържете лука…” . Като бях малка и усетех аромата на пържен лук да се носи от кухнята веднага отивах при мама с молба да ми даде да опитам, това което готви, защото мирише страшно вкусно. Тя винаги казваше – „но аз още нищо не съм сготвила, просто задушавам лук, и даже малко го препържих”. А аз точно така го обичах, кафяв, сладък и уханен. Да, знам, че е вредно, да знам, че трябва да се ограничава пърженето и мазното, но просто не мога да устоя на аромата му, за това приготвих дип с карамелизиран лук
Продукти:
3 средно големи глави лук
50 гр. Масло
1 с.л. зехтин
200 гр. заквасена сметана – малка кофичка
сол и черен пипер на вкус
Приготовление:
Лукът се нарязва на полумесеци. В дълбок тиган се загрява маслото с 1 с.л. зехтин и когато е добре загрят се добавя лукът. Лукът се пържи на средно силен котлон, като се разбърква от време на време, докато придобие карамелено-златист цвят. Сваля се от огъня, посолява се и се подправя с черен пипер. Оставя се леко да се охлади и се добавя сметаната. Разбърква се добре. Сервира се с крекери , ръжен хляб, препечени филийки
Добър апетит!
Други публикации:
Божествено предложение, Дани!
И аз обичам тази миризма, независимо, че е вредно.
В случая сметаната омеотява вкусът му!
Прекрасна седмица:)
Дани, благодаря ти!
Хубави и усмихнати празнични дни!
Супер рецепта 🙂
Благодаря!