Преглеждайки блога, установих, че цяло лято съм готвила почти без месо. Странното е, че винаги съм смятала, че в къщи ядем твърде много месо, а сега виждайки съдържанието, установявам точно обратното. В същност, в целият блог има само една рецепта за свинско – пържоли на скара. Може би в стремежа ми да се храним по-здравословно, несъзнателно съм променила хранителните навици в къщи, защото дори мъжът ми, който е отявлен привърженик на месото, не е протестирал. Но когато е горещо една салата със сирене засища прекрасно. С настъпването на есента обаче, на човек започват да му се ядат по-тежки ястия с месо. Така днес приготвих една типично зимна гозба. Свинско с бавно задушаван в масло лук. Заради бавната си и дълга обработка лукът пуска соковете, които се карамелизират и смесва аромата си с мащерка и дафинов лист. Вкусът е много интензивен и приятен. Сервирах го с гарнитура от картофено пюре, което да подчертае ароматите на ястието.
Продукти:
500 гр свинско от бут или 4 свински котлети
1 кг лук
2 скилидки чесън, смачкан или нарязан на дребно
6 стръка мащерка
1 дафинов лист
5 с.л зехтин
85 гр масло
сол и черен пипер на вкус
Приготовление:
В тиган се загряват 2 с.л зехтин и 25 гр от маслото, докато почне да покафенява леко. Сложете котлетите или свинското нарязано ва филийки и ги изпържете от двете страни докато се зачервят. Извадете месото в чиния и го посолете и поръсете с черния пипер
Нарежете лукът на полумесци и в същия тиган добавете още 25 гр от маслото и сотирайте лукът за 15-20 минути или докато започне да се оцветява в кафеникаво и е почти карамелизиран
Загрейте фурната на 180 градуса
Подредете месото в тавичка и отгоре изсипете лукът и поръсете с чесънът, мащерката, и дафиновия лист. Разпределете късчета от останалото масло из цялата тава. Поръсете с още сол и черен пипер, ако е нужно. Запечете за около 50-60 минути във фурната
Добър апетит!
Други публикации:
Какъв е сосът, който е като добавка към ястието?
На снимките към свинското има добавено картофено пюре
Поздрави!
Не мисля че е добра идея да се запържва зехтин!