Свинско с лук

Преглеждайки блога, установих, че цяло лято съм готвила почти без месо. Странното е, че винаги съм смятала, че в къщи ядем твърде много месо, а сега виждайки съдържанието, установявам точно обратното. В същност, в целият блог има само една рецепта за свинско – пържоли на скара. Може би в стремежа ми да се храним по-здравословно, несъзнателно съм променила хранителните навици в къщи, защото дори мъжът ми, който е отявлен привърженик на месото, не е протестирал. Но когато е горещо една салата със сирене засища прекрасно. С настъпването на есента обаче, на човек започват да му се ядат по-тежки ястия с месо. Така днес приготвих една типично зимна гозба. Свинско с бавно задушаван в масло лук. Заради бавната си и дълга обработка лукът пуска соковете, които се карамелизират и смесва аромата си с мащерка и дафинов лист. Вкусът е много интензивен и приятен. Сервирах го с гарнитура от картофено пюре, което да подчертае ароматите на ястието.

Продукти:

500 гр свинско от бут или 4 свински котлети

1 кг лук

2 скилидки чесън, смачкан или нарязан на дребно

6 стръка мащерка

1 дафинов лист

5 с.л зехтин

85 гр масло

сол и черен пипер на вкус

Приготовление:

В тиган се загряват 2 с.л зехтин и 25 гр от маслото, докато почне да покафенява леко. Сложете котлетите или свинското нарязано ва филийки и ги изпържете от двете страни докато се зачервят. Извадете месото в чиния и го посолете и поръсете с черния пипер

Нарежете лукът на полумесци и в същия тиган добавете още 25 гр от маслото и сотирайте лукът за 15-20 минути или докато започне да се оцветява в кафеникаво и е почти карамелизиран

Карамелизираният лук

Загрейте фурната на 180 градуса

Подредете месото в тавичка и отгоре изсипете лукът и поръсете с чесънът, мащерката, и дафиновия лист. Разпределете късчета от останалото масло из цялата тава. Поръсете с още сол и черен пипер, ако е нужно. Запечете за около 50-60 минути във фурната

Добър апетит!

Други публикации:

Пиле с бамя

Пиле с бамя

Пиле с домати

Пиле с домати

Киш със спанак и сирена

Киш със спанак и сирена

3 comments on “Свинско с лук

  1. Svetlana Ivanova каза:

    Какъв е сосът, който е като добавка към ястието?

  2. любител готвач каза:

    Не мисля че е добра идея да се запържва зехтин!

Вашият коментар