Обикновено в къщи почти винаги месим хляба, не обичаме да купуваме готов. След години търсене и разочарования от предлагните в магазините, накрая решихме, че е далеч по-здравословно /пък и вкусно/ да си правим домашен Разбира се, когато имаме достатъчно време Хлябът изисква доста усилия и време за втасване, така че не винаги е възможно да направим. Другата лоша страна на домашния хляб е, че никога не стига – изяжда се 2 пъти повече количество от купения – някак си повече ни се услажда, особено когато е топъл.
Тази рецепта ме привлече, защото е изключително бърза и не изисква време за втасване – в рецептата няма хлебна мая. Бухването на хляба става заради дрождите на бирената мая и бакпулвера. Освен това хлябът има невероятно ухание, благодарение на бирата. Може да се напарви с всякаква бира, която харесвате – оригиналната рецепта е за Гинес, но днес когато пазарувах в магазина, нямаше от нея. В това грипаво време, не ми се искаше да обикалям различни претъпкани с хора места и за това взех друга тъмна бира – Столично. Предпочетох тъмна бира, защото има много характерен сладък аромат и исках точно това да е доминиращият дъх на хляба.
Адаптирано от Ezra Pound Cake
Продукти за тава 30 см на 10 см
3 чаени чаши бяло брашно
2 равни с.л. захар
1 ч.л. сол
1 с.л. бакпулвер
330 мл. бира
50 гр масло
листата на 3 стръка пресен риган
листата на 3 стръка прясна машерка
2 с.л. настърган кашкавал за поръсванеa
Приготовление:
В купа се разбъркват брашното с бакпулвера, солта, захарта и нарязаните на ситно подправки.
Добавя се бирата и се рабърква до получаване на еднородна смес.
Маслото се разтопява. Половината се изсипва в тавата и добре се разпределя по стените и дъното. Отгоре се изсипва тестото и се полива с остналото разтопено масло.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около час или докато хлябът се зачерви и клечка за зъби забита в хляба излезе суха. 5 минути преди да извадите хляба го поръсете с настъргания кашкавал
Сервирайте топъл. Много е вкусен намазан с масло
Добър апетит!
Други публикации:
Здравей,Дани,разбирам,че не втасва,което е много удобно.Гледам ,че хляба има определена форма.В какво го печеш?А „Столично“тъмно е любимото ми тъмно пиво/българско/.Спорна седмица!
Здравей, Дани.
Да, не втасва и не се меси – много е удобно.
Пекох го в продълговата форма за кексове и терин, утре ще гледам да я снимам и да сложа линк.
Поздрави и успешна седмица!
Дани,
ето снимка на тавичката http://media.snimka.bg/4808/015872002.jpg
Хубава вечер!
Благодаря,Дани,ще опитам и докладвам!
Дани, има толкова апетитни предложения в блога ти, че не знам от къде да започна… 🙂
Исках да те попитам за размера на тавичката (формата – ясно, но се чудя дали ще стане в тази, която аз имам…)
Надявам се, че не те затруднявам с въпроса си 🙂
Сърдечни поздрави за чудесната работа тук!
Здравей Мента!
Тавичката е с размери приблизително 30 см на 10 см
Благодаря ти за добрите думи!
Поздрави и много усмивки!
Мммм, голяма вкусотия, направих го и много го харесахме вкъщи.
mama_gali, много се редвам, че ви е харесал 🙂
Имаш верен фен вв мое лице! Утре ще опитам рецептата 🙂
В Англия готвех постоянно с твоят блог 🙂
Дани, много благодаря за добрите думи! Надявам се да ви хареса хляба!
Поздрави!
Добро утро Дани !
Благодаря за рецептата 🙂 даже и със запушен нос усетих колко е дъхав хляба 🙂
Всичко се изяде :)) май ще правя двойна доза
Беше добавка към винен кабап върху подложка картофено пюре 🙂 което разбира се преглъщахме с червено винце 🙂
Изключително лесна и ефектна рецепта.Препоръчвам я на тези които се страхуват да месят 🙂 а обичат домашен хляб
Еха, много се радвам, че си я направила и се е изял така бързо хляба! Благодаря, че сподели!
Здравей Дани!
Може ли брашното в грамове, тъй като ще пускам тестото в машина за хляб да го омеси (а може би и изпече, не съм решила още) и съм свикнала всичко там да ми е с точно тегло, тъй като не може да го усетиш при месенето.
Оо и това за дрождите – освен ако не ползваш жива бира те са филтрирани, така че бухването го отдавам на бакпулвера 🙂
Нямах търпение за отговора ти, затова заредих една доза по рецептата ми за основен хляб, само че смених млякото с бира и добавих 1 с.л. горчица, а следващият ще е по твоята рецепта 🙂
Здравей Николета!
За жалост нямам никаква представа колко е брашното в грамове – не ползвам кухненски везни и теглилки – обикновено готвя на око или в чаени чаши. За мярка ползвам чаша от 250 мл. Надявам се хлябът да ви е харесал
Поздрави
Значи 160-и-нещо 🙂 На мен винаги ми е проблем мярката чаена чаша, защото имам 3 калибъра – 200, 220 и 250мл – все чаени…
Първият експеримент беше успешен, но не достатъчно бирен. За следващият път (по съвет от нета) мисля да взема малко повече бира и да я сваря докато изпари част от водата, евентуално да се усили вкуса. Само ме притеснява да не кипи много, но ще пробвам.
Благодаря за информацията, Николета. Ще опитам и аз по тази технология, някой път
Относно грамовете за машина за хляб искам да кажа, че редовно меся там хляб и никога не ползвам мерки. Сипвам продуктите и после на отворен капак на машината добавям брашно или ако видя, че съм прекалила с брашното добавям малко течност. Идеята е като се въртят бъркалките да се маже тестото, да се върти мазно.
Относно хляба искам да попитам нещо. Дали да пробвам със светла бира? Сега е лято и няма тъмно пиво.
Тъмната бира има по-отчетлив вкус, но няма проблем да се направи и със светла
Това, че не втасва, означава, че не е с бирена мая, а само се овкусява с бира. Принципно не е по-различно от содена питка(хляб).
Много благодаря за рецептата! Хлябът стана много вкусен 🙂
Здравейте! 🙂 попаднах на блога ви случайно, търсейки рецепта за хляб с бира.
Вчера изпробвах рецептата ви. Хлябът е невероятен! Благодаря за споделеният опит 🙂