Бирен хляб

Обикновено в къщи почти винаги месим хляба, не обичаме да купуваме готов. След години търсене и разочарования от предлагните в магазините, накрая  решихме, че е далеч по-здравословно /пък и вкусно/ да си правим домашен Разбира се, когато имаме достатъчно време Хлябът изисква доста усилия и време за втасване, така че не винаги е възможно да направим. Другата лоша страна на домашния хляб е, че никога не стига – изяжда се 2 пъти повече количество от купения – някак си повече ни се услажда, особено когато е топъл.

Тази рецепта ме привлече, защото е изключително бърза и не изисква време за втасване – в рецептата няма хлебна мая. Бухването на хляба става заради дрождите на бирената мая и бакпулвера. Освен това хлябът има невероятно ухание, благодарение на бирата. Може да се напарви с всякаква бира, която харесвате – оригиналната рецепта е за Гинес, но днес когато пазарувах в магазина, нямаше от нея. В това грипаво време, не ми се искаше да обикалям различни претъпкани с хора места и за това взех друга тъмна бира – Столично. Предпочетох тъмна бира, защото има много характерен сладък аромат и исках точно това да е доминиращият дъх на хляба.

Адаптирано от Ezra Pound Cake

Продукти за тава 30 см на 10 см

3 чаени чаши бяло брашно

2 равни с.л. захар

1 ч.л. сол

1 с.л. бакпулвер

330 мл. бира

50 гр масло

листата на 3 стръка пресен риган

листата на 3 стръка прясна машерка

2 с.л. настърган кашкавал за поръсванеa

Приготовление:

В купа се разбъркват брашното с бакпулвера, солта, захарта и нарязаните на ситно подправки.

Бирата

Добавя се бирата и се рабърква до получаване на еднородна смес.

тестото

Маслото се разтопява. Половината се изсипва в тавата и добре се разпределя по стените и дъното. Отгоре се изсипва тестото и се полива с остналото разтопено масло.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около час или докато хлябът се зачерви и клечка за зъби забита в хляба излезе суха. 5 минути преди да извадите хляба го поръсете с настъргания кашкавал

Сервирайте топъл. Много е вкусен намазан с масло

Добър апетит!

Други публикации:

Марокански селски хляб със сусам

Бейгъли

Арабски питки

22 comments on “Бирен хляб

  1. Dani каза:

    Здравей,Дани,разбирам,че не втасва,което е много удобно.Гледам ,че хляба има определена форма.В какво го печеш?А „Столично“тъмно е любимото ми тъмно пиво/българско/.Спорна седмица!

  2. Dani каза:

    Благодаря,Дани,ще опитам и докладвам!

  3. Mentha каза:

    Дани, има толкова апетитни предложения в блога ти, че не знам от къде да започна… 🙂

    Исках да те попитам за размера на тавичката (формата – ясно, но се чудя дали ще стане в тази, която аз имам…)
    Надявам се, че не те затруднявам с въпроса си 🙂
    Сърдечни поздрави за чудесната работа тук!

    • Danyela каза:

      Здравей Мента!
      Тавичката е с размери приблизително 30 см на 10 см
      Благодаря ти за добрите думи!
      Поздрави и много усмивки!

  4. mama_gali каза:

    Мммм, голяма вкусотия, направих го и много го харесахме вкъщи.

  5. dji каза:

    Имаш верен фен вв мое лице! Утре ще опитам рецептата 🙂
    В Англия готвех постоянно с твоят блог 🙂

    • Danyela каза:

      Дани, много благодаря за добрите думи! Надявам се да ви хареса хляба!
      Поздрави!

  6. dji каза:

    Добро утро Дани !
    Благодаря за рецептата 🙂 даже и със запушен нос усетих колко е дъхав хляба 🙂
    Всичко се изяде :)) май ще правя двойна доза
    Беше добавка към винен кабап върху подложка картофено пюре 🙂 което разбира се преглъщахме с червено винце 🙂
    Изключително лесна и ефектна рецепта.Препоръчвам я на тези които се страхуват да месят 🙂 а обичат домашен хляб

    • Danyela каза:

      Еха, много се радвам, че си я направила и се е изял така бързо хляба! Благодаря, че сподели!

  7. Здравей Дани!
    Може ли брашното в грамове, тъй като ще пускам тестото в машина за хляб да го омеси (а може би и изпече, не съм решила още) и съм свикнала всичко там да ми е с точно тегло, тъй като не може да го усетиш при месенето.

    • Оо и това за дрождите – освен ако не ползваш жива бира те са филтрирани, така че бухването го отдавам на бакпулвера 🙂

      Нямах търпение за отговора ти, затова заредих една доза по рецептата ми за основен хляб, само че смених млякото с бира и добавих 1 с.л. горчица, а следващият ще е по твоята рецепта 🙂

  8. Danyela каза:

    Здравей Николета!
    За жалост нямам никаква представа колко е брашното в грамове – не ползвам кухненски везни и теглилки – обикновено готвя на око или в чаени чаши. За мярка ползвам чаша от 250 мл. Надявам се хлябът да ви е харесал
    Поздрави

    • Значи 160-и-нещо 🙂 На мен винаги ми е проблем мярката чаена чаша, защото имам 3 калибъра – 200, 220 и 250мл – все чаени…
      Първият експеримент беше успешен, но не достатъчно бирен. За следващият път (по съвет от нета) мисля да взема малко повече бира и да я сваря докато изпари част от водата, евентуално да се усили вкуса. Само ме притеснява да не кипи много, но ще пробвам.

      • Danyela каза:

        Благодаря за информацията, Николета. Ще опитам и аз по тази технология, някой път

  9. Nora каза:

    Относно грамовете за машина за хляб искам да кажа, че редовно меся там хляб и никога не ползвам мерки. Сипвам продуктите и после на отворен капак на машината добавям брашно или ако видя, че съм прекалила с брашното добавям малко течност. Идеята е като се въртят бъркалките да се маже тестото, да се върти мазно.

    Относно хляба искам да попитам нещо. Дали да пробвам със светла бира? Сега е лято и няма тъмно пиво.

    • Danyela каза:

      Тъмната бира има по-отчетлив вкус, но няма проблем да се направи и със светла

  10. DP каза:

    Това, че не втасва, означава, че не е с бирена мая, а само се овкусява с бира. Принципно не е по-различно от содена питка(хляб).

  11. Соня каза:

    Много благодаря за рецептата! Хлябът стана много вкусен 🙂

  12. Марта каза:

    Здравейте! 🙂 попаднах на блога ви случайно, търсейки рецепта за хляб с бира.
    Вчера изпробвах рецептата ви. Хлябът е невероятен! Благодаря за споделеният опит 🙂

Вашият коментар