Отново съм на вълна тиквички, но много ме изкушават със свежия си вид по сергиите на пазара. Все си казвам – няма да купувам, ще взема чушки примерно и накрая се озовавам с пълна торба….. тиквички :-).
Днес напарвих Кугел. Ако се чудите какво е кугел – това е традиционно еврейско ястие – може да бъде сладко или солено, но задължително има яйца и брашно или маца и дребно нарязани, настъргани или смлени зеленчуци или плодове. Мацата пък е специално приготвен хляб (по-скоро прилича на сухар), който се яде на еврейския празник Песах.
Когато кугела не се приготвя за Песах се прави с обикновено брашно. Аз имам малко останала в къщи неуптребена маца от Песах и за това я ползвах в днешния кугел с тиквички, който забърках
Продукти:
3-4 големи тиквички
2-3 картофа
1 голям морков
1 глава зрял лук или 1 връзка пресен –ползвах зрял лук
3 яйца
½ връзка магданоз или няколко стръка пресен риган и босилек – ползвах магданоз
6 с.л. зехтин
1 лист маца или 2 с.л. брашно
сол, черен пипер на вкус
кашкавал за поръсване
Приготовление:
Тиквичките, картофите и моркова се смилат в кухненския блендер или се настъргват на едро ренде. Лукът го нарязах на ситно. Добавих магданоза нарязан на дребно и подправките. Мацата я начупих и накиснах във вода и след като омекна изтисках водата и прибавих при зеленчуците. Ако го правя с брашно, просто го добавям. Прибавят се яйцата.
Обърках всичко добре и го изсипах в огнеопорен съд намазан с половината зехтин. С останалия зехтин поръсих зеленчуците отгоре.
Пекох кугела в предварително загрята на 200 градуса фурна около 40 минути докато отгоре се зачерви коричката. Малко преди да извадя ястието поръсих с настърган кашкавал.
Други публикации:
Търсеики рецепти с просо, жена ми попадна снощи на Вашия блог. Остана възхитена от него и днес ще приложи една от рецептите. Благодарим Ви!
Янаки, много ви благодаря за добрите думи! Много се радвам, че сте харесали блога и даже сте избрали рецепта, която да си приготвите! Надявам се да ви хареса и да останете доволни!
Хубави почивни дни!
Записах си неимоверно много рецепти от Вашият блог.Попаднах на него докато търсих такива с елда,продължих да чета и останалите и се оказа, че всъщност харесвам всичики Ваши рецепти )))
Росица, много ви благодаря! Винаги ми става адски приятно, когато случайно попаднал в блога читател си хареса повече рецепти от тази, която е търсил първоначално.
Поздрави на вас и вашето семейство и приятно готвене!
Дани, приготвих си от твоите великолепни рецепти Кугел с тиквички. Ястието е чудесно ! Обещавам ,че и друг път ще се възползвам от твоя блог. Бъди жива и здрава !
Таня, благодаря! Много се радвам че ви е харесал!
Сърдечни поздрави!
Мноого интересно 🙂 Най-ми хареса, че се обяснява какво и защо се прави Кугел 🙂
А мацата- от къде може да си я намерим/направим?
Ястието малко ми прилича на лазаня 🙂
Здравей, Ванила!
Маца може да се намери в синагогата около песах или ако някой има път може да ви донесе от Израел, не се сещам от къде другаде би могло да се вземе 🙂
Сърдечни поздрави!
благодаря!
Доколкото се сещам, синагога има около Халите, нали?
Аз на теб се надявам да обясниш как да си я направим 😉
Да, Vanilla, около халите се намира. За жалост никога не съм правила домашна маца и не мога да дам изпитана рецепта. По принцип се прави от брашно и вода само без никакви набухватели, но точната технология не ми е известна