Детски ръжени солети

Като всяко дете и моят Шуш обожава да яде солети, да храни с тях гугутките и кучето. В общи линии е странно, ако тича някъде по свои задачи и в ръката му няма солета. В тези, които се продават по магазините малко ме притеснява обилното количество сол, с което са поръсени и това че са изцяло пшеничени. Когато ми омръзне да махам кристалчетата сол по солетите, преди да му дам поредната, и той нетърпеливо да подскача около мен в очакване, решавам че е крайно време да направя една доза домашни. Смесвам ръжено и типово брашно в равно количество и добавям айрян и сода към сместта. Получава се едно доста лепкаво и меко тесто, което с удоволствие оформям на пръчици с шпирца. Хубавото е, че освен на пръчици могат да се оформят и други фигурки като котета, облачета и всякакви други причудливи „неща, същества или предмети” както казва Лиско от едноименната детска книжка. Докато се опитвам да направя солета-слонче се сещам за милата ми майка, която ни правеше в неделя мекички и ги пържеше в различни форми, а ние със сетра ми се опитвахме да познаем кое какво е и си съчинявахме цели истории с тях. Моят Шуш намери друго приложение на пръчиците, освен за папкане, напарви къщичка.

Продукти за около 40-50 броя:

½ чаена чаша типово брашно

½ чаена чаша ръжено брашно

½ чаена чаша кисело мляко, разбито с 1/3 чаена чаша вода

1/8 до ¼ ч.л. сода за хляб

сол – по желание

Приготовление:

Двата вида брашно се смесват. Содата и айряна се смесват и се добавят към брашното и всичко се размесва добре. Трябва да се получи доста меко лепнещо тесто, което сравнително лесно да си шприцова. Ако е твърде гъсто или твърде рядко се добавя още малко брашно или айрян Тестото се пълни в пош и от него се оформят пръчици или други фигурки върху застлана с хартия за печене тава. Солетите се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна 8-10 минути или докато станат златисти.

Добър апетит!

Други публикации:

Детски хлебни пръчици

Детски овесени блокчета

Постни мъфини с плодове

Преди 1 година:

Запеканка с просо

About these ads

25 comments on “Детски ръжени солети

  1. Blick казва:

    Много ценна рецепта, както и рецептата ти за „Детски хлебни пръчици“! Моето мишле е още на седем месеца и половина и съм вкарала само зеленчуци и плодове. Захраних началото на шести месец. Още сме с две зъбчета, но като поизкара повечко и като вкараме глутен, ще правя такъв тип солетки и пръчици. Мисля, че е чудесно да се прави по-голяма доза и да се съхранява в добре затворена метална кутия :) Така винаги малчо ще има за гризкане :)

  2. Traiana казва:

    Страхотна идея!

  3. Kathairo казва:

    Харесва ми това и аз съм го като звезда в моя Google Reader (за да не забравяйте да го направи).

  4. Milena казва:

    Това е страхотна идея за малки и големи!
    А и сигурно пада голяма забава да се приготвят заедно с малчовци :-)

    Поздрави, Милена :-)

  5. Danyela казва:

    Дами, много ви благодаря!
    Милена, да наистина забава е, много е приятно
    Blick, да ти е живо и здраво мишлето.
    Хубава и усмихната седмица!

  6. Петя казва:

    Чудесна идея, наистина! Нямам търпение да свърши поста и да я опитам. Дано не я забравя!

  7. Анна казва:

    Страхотна идея!Благодаря за рецепта! :)

  8. Danyela казва:

    Анна, Петя, приятно готвене и дано ви харесат!
    Поздрави!

    • Анна казва:

      Вече направила! Страхотни са: хрупкави и вкусни! Добре че направила двойна порция, познавам моите деца)))))

  9. Стела казва:

    Страхотни станаха! Хлапето (1,11год.) само забърка тестото, документирано е :)) Благодаря за рецептата :)

  10. Стела казва:

    Голямо! :)
    Забравих да кажа, че ние сложихме и ким вътре (много обичам аромата) и половината партида (от двойната доза) ги шприцовах във формата на цифри, букви, звезди, кръгчета, зиг-заг и т.н. Станаха фаворит тутакси :)

  11. Menta казва:

    И на мен много ми харесва идеята!
    Даниела, нали знаеш, че живея в една друга географска ширина и се чудя какво е типовото брашно… Имам пълнозърнесто, дали е подходящо да го заместя с него?
    Благодаря за идеята, нямам търпение да я опитам! :)

    • Danyela казва:

      Здравей, Мента!
      Няма проблем да сложиш пълнозърнесто. Типовото се води тип 1050 – трябва да е международна номерация това, има повече трици в него, докато в пълнозърнестото би трябвало да има и от зародиша. Можеш да го замениш и с обикновено бяло брашно. Това е рецепта, която търпи много импровизации, можеш да я опиташ и с някакво безглутеново брашно, това съм се наканила да провам и аз.
      Сърдечни поздрави!

  12. Владимир Йосифов казва:

    Браво и благодаря !
    Страхотна идея !
    Ще я опитаме .

  13. apprentice казва:

    солетките са вълшебни, много лесни, може да експериментираш с формите, направих и за възрастните с ким, просто чудни.

  14. eirwin казва:

    Одавна съм хвърлила око на тази рецепта и най-накрая взех че я направих. Използвах пълнозърнесто пшеничено брашно и брашно от елда, добавих и босилек и солетките станаха невероятно вкусни! Докато малкия спи ги изядох повечето… Благодаря за рецептата!!

  15. Гери Л. казва:

    Реших и аз да пробвам тези солетки. Благодаря за чудесната рецепта. Аз промених малко съставките, но всичко се получи идеално. Ето го и моят резултат:

    http://mousseofcoloursanddreams.blogspot.com/2012/11/blog-post_27.html

  16. Гери Л. казва:

    Да се поправя – моя*.
    Лека вечер! =)

  17. Danyela казва:

    Гери, изглеждат великолепно!

  18. Мария Ботева казва:

    Днес я пробвах eceptata, но не ми се получи :( По дебелите солети станаха като гума, все едно сурови… А по тънките изгоряха… Къде ли сбърках…. Трябваше да сложа повечко сода или повече брашно? Използвах пълнозърнесто пшеничено и ръжено брашно. Благодаря!

    • Danyela казва:

      Здравейте, Мария.
      Желателно е солетите да са с еднаква големина и дебелина, за да се изпекат всички едновременно и равномерно. В противен случай, ще стане както сте написали – дребните ще прегорят, а едрите ще останат недопечени
      Поздрави!

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s