Крем супа от грах и тиквички

Когато започвах да готвя, смятах приготвянето на крем супа за върха на кулинарното изкуство. Както и домашното картофено пюре. Е, оказа се, че не само крем супата е лесна за правене, ами и много вкусна. Единственото условие е да имаш пасатор. От тогава забърквам всевъзможни комбинации от зеленчуци и подправки, пека крутончета и хапваме с малко сметана. Днес възползвайки се от изобилието на тиквички, приготвих една крем супа от грах и тиквички с целина. Целината дойде малко неочаквано. Исках да сложа магданоз и копър….но детето се разрева и помолих мъжа ми да довърши супата и той взел пликчето с нарязана целина. Изненадващо целината се оказа много на място, придаде на супата дъх на малка къщичка някъде на село….еххх, мечти.

Продукти:

300 гр замразен грах (2/3 плик от 450 гр)

1 голяма тиквичка или 2 по-малки – ползвах 2 по-малки

1 картоф за плътност

¼ малък морков

1 ч.ч. прясно мляко

2 литра вода

бялата част на 2 глави пресен лук или 1 малка глава стар лук – ползвах пресен лук

2 стръка целина

2 с.л. зехтин или малка бучка масло – ползвах масло.

заквасена сметана за сервиране по 1 с.л на порция

сол, черен пипер на вкус

За крутоните:

3 филии вчерашен хляб нарязани на кубчета

3-4 с.л зехтин

сол и черен пипер на вкус

опционално: 2-3 стръка магданоз

Приготовление:

Във малко вряща вода (около 2 ч.ч) се пуска да ври грахът, морковът, картофът и лукът нарязани на едри парчета. Когато грахът поомекне се слага и тиквичката също нарязана на едро. Когато и тя омекне, котлонът се спира, зеленчуците се оставят да се охладят. Пасирате с част от водата и връщате сместа на котлона. Добавяте млякото, доливате вода, прибавяте солта, черния пипер, маслото или зехтина. Аз ползвам масло, ако ще хапваме супата топла и зехтин, ако ще я хапваме за разхлаждане в голяма жега. Оставяте супата да поври 5 минути, като внимавате да не изкипи (заради млякото). Спирате котлона, поръсвате със ситно нарязана целина. Сервирате в чинии, поръсвате с още целина, слагате крутони и по лъжица сметана.

За крутоните:

Включвате фурната на 250 гр, отстранявате коричките на филиите, режети ги на кубчета. Намазвате дъното на тава със зехтин, слагате кубчетата хляб, поръсвате отново със зехтин, посолявате, поръсвате със черен пипер. Аз ръся и с малко ситно нарязна магданоз за аромат. Печете до зачервяване, като няколко пъти разбърквате, за да станат равномерно зачервени.

Други публикации:

Пъстра пролетна супа с тиквички

Пъстра пролетна супа с тиквички

Доматената супа на баба

Доматената супа на баба

Минестроне

Минестроне

Вашият коментар