Шафранова крем супа с праз и картофи

Навън отново вали сняг, точно когато кокичетата в градинката цъфнаха. Сега са се сгушили в малки снежни преспи и напомнят, че въпреки снежното време и боцкащия вятър, вече е март и пролета е зад ъгъла, само да имаме още малко търпение. А на мен ми се иска слънцето вече да се показва, да напича и да дойде време за дълги приятни разходки.

С такива мисли в главата днес, направих шафранова супа с праз и картофи.

Шафранът, с интензивният си жълт нюанс ми напомни  за слънцето и лятото и допълни с аромат традиционните зимни зеленчуци.

Супата е постна, но за любителите на месото, може да се добави пилешко филе

Адаптирано от The Cook’s book

Продукти за 4-6 порции:

1 стрък праз

2 средно големи картофа

1 глава лук

1 ½ литър вода или пилешки бульон

½ ч.л. шафран + допълнително за гарниране

½ ч.л. кимион

4-5 с.л. бяло вино

1 с.л. зехтин

1-2 с.л. лимонов сок или на вкус

сол и черен пипер на вкус

малко пресен лук за гарниране

Опционално:

1 бр сварени пилешки гърди

3-4 с.л. сметана

Приготовление:

Лукът се нарязва на дребно, картофите се обелват и нарязват на кубчета, празът се нарязва на парчета с дължина 2-3 см.

В тенджера се загрява зехтина и се запържва ситно нарязаният лук. Когато омекне се добавят празът, картофите и водата или пилешкия бульон, шафранът и кимионът. Добавя се сол и черен пипер на вкус. Тенджерата се захлюпва и се оставя на тих огън докато картофите омекнат.

Зеленчуците се пасират, заедно със свареното пилешко месо, ако ще се ползва и виното

Добавя се лимоновият сок и сметаната.

Супата се украсява със ситно нарязан пресен лук и малко шафран

Добър апетит!

Други публикации:

Рибена чорба със сьомга

Минестроне

Студена супа от авокадо

10 comments on “Шафранова крем супа с праз и картофи

  1. Dani каза:

    Супата е прекрасна за това истинско мартенско време!
    А и добавките на вино и шафран те сгряват 🙂
    Топъл и усмихнат уикенд, Дани!

  2. Diana каза:

    Дани,
    Чудесено е-
    галещо окото, небцето и стомаха предложение.
    Хубав, слънчев и усмихнат уикенд, Диана

  3. Ирина каза:

    Четох наскоро някакви много любопитни факти за шафрана, като например, че е най-скъпата подправка в света 🙂
    Но никога не съм го опитвала, а виждам, че често се използва.
    Супата изглежда много вкусно! 🙂

  4. Dani каза:

    Дани, тук намерих и ти изпращам рецепта за Бородинския хляб.
    Дано да е от полза.

    http://www.borodinsky.com/recipe/index-r.html

    Поздрави :))

  5. Danyela каза:

    Дани, Диана, Ирина – благодаря ви!
    Дани, благодаря, че си си направила труда да намериш рецептата на Болодински хляб!
    Поздрави!

  6. OOOOH, that looks so smooth and creamy.

  7. littlethingslife каза:

    Току що направих тази супа и се получи много добре. Досвидя ми се да сложа от шафрана, но иначе много интересно съчетание на продукти и мисля, че ще я правя и за в бъдеще. Благодаря за рецептата 🙂

  8. Dessy Hristova каза:

    Супата е уникална!! Добавих морковче,докато задушавах лука и бучка масло,когато пасирах. Сготвих я с пиле и сметана ❤

Вашият коментар