Навън отново вали сняг, точно когато кокичетата в градинката цъфнаха. Сега са се сгушили в малки снежни преспи и напомнят, че въпреки снежното време и боцкащия вятър, вече е март и пролета е зад ъгъла, само да имаме още малко търпение. А на мен ми се иска слънцето вече да се показва, да напича и да дойде време за дълги приятни разходки.
С такива мисли в главата днес, направих шафранова супа с праз и картофи.
Шафранът, с интензивният си жълт нюанс ми напомни за слънцето и лятото и допълни с аромат традиционните зимни зеленчуци.
Супата е постна, но за любителите на месото, може да се добави пилешко филе
Адаптирано от The Cook’s book
Продукти за 4-6 порции:
1 стрък праз
2 средно големи картофа
1 глава лук
1 ½ литър вода или пилешки бульон
½ ч.л. шафран + допълнително за гарниране
½ ч.л. кимион
4-5 с.л. бяло вино
1 с.л. зехтин
1-2 с.л. лимонов сок или на вкус
сол и черен пипер на вкус
малко пресен лук за гарниране
Опционално:
1 бр сварени пилешки гърди
3-4 с.л. сметана
Приготовление:
Лукът се нарязва на дребно, картофите се обелват и нарязват на кубчета, празът се нарязва на парчета с дължина 2-3 см.
В тенджера се загрява зехтина и се запържва ситно нарязаният лук. Когато омекне се добавят празът, картофите и водата или пилешкия бульон, шафранът и кимионът. Добавя се сол и черен пипер на вкус. Тенджерата се захлюпва и се оставя на тих огън докато картофите омекнат.
Зеленчуците се пасират, заедно със свареното пилешко месо, ако ще се ползва и виното
Добавя се лимоновият сок и сметаната.
Супата се украсява със ситно нарязан пресен лук и малко шафран
Добър апетит!
Други публикации:
Супата е прекрасна за това истинско мартенско време!
А и добавките на вино и шафран те сгряват 🙂
Топъл и усмихнат уикенд, Дани!
Дани,
Чудесено е-
галещо окото, небцето и стомаха предложение.
Хубав, слънчев и усмихнат уикенд, Диана
Четох наскоро някакви много любопитни факти за шафрана, като например, че е най-скъпата подправка в света 🙂
Но никога не съм го опитвала, а виждам, че често се използва.
Супата изглежда много вкусно! 🙂
Дани, тук намерих и ти изпращам рецепта за Бородинския хляб.
Дано да е от полза.
http://www.borodinsky.com/recipe/index-r.html
Поздрави :))
Дани, Диана, Ирина – благодаря ви!
Дани, благодаря, че си си направила труда да намериш рецептата на Болодински хляб!
Поздрави!
OOOOH, that looks so smooth and creamy.
Ann, thank you!
Току що направих тази супа и се получи много добре. Досвидя ми се да сложа от шафрана, но иначе много интересно съчетание на продукти и мисля, че ще я правя и за в бъдеще. Благодаря за рецептата 🙂
littlethingslife, много се радвам!
Поздрави!
Супата е уникална!! Добавих морковче,докато задушавах лука и бучка масло,когато пасирах. Сготвих я с пиле и сметана ❤