През изминалата седмица християните празнуваха Великден, а евреите Песах. Песах е пролетен празник, продължаващ 7 или 8 дни и ознаменува освобожданавенто на евреите от робството на Египтяните. За разлика от християнските обичаи за бухнали козунаци, традиционно на трапезата за Песах се яде специален вид безквасен хляб маца – плосък и хрупкав, а консумирането на печива с квас и мая е забранено. Легендата гласи, че при освобождаването на евреите, те толкова бързали да излязат от Египет, че хлябът нямал време да бухне.
По време на този пролетен празник, се приготвят всякакви ястия с маца – като кугели или пък просто намазана с карамел и разтопен шоколад.
В къщи много любими са бурмеликосите – това са кюфтенца приготвени от накисната маца, разбъркана със сирене или кашкавал, яйце и много черен пипер. Аз добавям и малко пресен лук.
Продукти за около 8-10 бурмеликоси:
3 листа маца
3 яйца
2-3 стръка пресен лук
½ чаена чаша натрошено сирене
сол на вкус
повечко черен пипер
олио за пържене
Приготовление:
Мацата се натрошава на дребни парченца, поставя се в купа и се залива с вода. Оставя се да престои 4-5 минути, за да омекне и се изтисква с ръце от водата. Разбърква се с натрошеното сирене, нарязания на ситно пресен лук, солта и черния пипер. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се прибавят към сместа, а белтъците се разбиват на твърда пяна и след това полека се добавят към останалата смес.
В тиган на котлона се загрява около 1 пръст олио. От сместа се загребва с лъжица и се пуска в тигана. Кюфтенцата се пържат до зачервяване.
Добър апетит!
Други публикации:
От къде може да се купи маца?
Чуднички изглеждат тези бурмеликоси! Много ме радват рецептите ти от еврейската кухня! Намирам я за страхотна!
И на мен ми е интересно, дали се продава маца. Една позната еврейка каза, че само равинът дава.
Yoana, благодаря ти!
Маца може да се купи от синагогата около Песах.
Дани,
Много са изкушаващи!
Харесвам идеите и рецептите, които предлагаш. А снимките – много слънчеви и чисти.
Хубав и усмихнат ден, Диана
Диана, много ти благодаря!
Прекрасни почивни дни!
А какво всъщност е „маца“?
Албена, какво е маца, пише в поста преди рецептата, има линк към Уикипедия и снимка на маца 🙂
Много интересено, Даниела! Винаги с удоволствие чета публикациите ти! А поле идва ред на снимките… чудесни! И вкусни 🙂
Поздравявам те сърдечно и ти желая зпорни, здрави и заредени с много положителни емоции пролетни дни!
Дими, много ти благодаря за милите думи!
Поздрави!
Толкова ми се иска да опитам от рецептите с маца! Звучат много вкусно. За съжаление тук няма къде да я намеря. Някакви идеи за нейна алтернатива? Само от брашно, вода и сол ли се прави?
Да, ЛиР само от брашно, вода и сол. Можеш да опиташ да я заместиш с юфка, тя е доста по тънка, но е най-близкото нещо за което се сещам 🙂