Бурмеликос

През изминалата седмица християните празнуваха Великден, а евреите Песах.  Песах е пролетен празник, продължаващ 7 или 8 дни и ознаменува освобожданавенто на евреите от робството на Египтяните. За разлика от християнските обичаи за бухнали козунаци, традиционно на трапезата за Песах се яде специален вид безквасен хляб маца – плосък и хрупкав, а консумирането на печива с квас и мая е забранено. Легендата гласи, че при освобождаването на евреите, те толкова бързали да излязат от Египет, че хлябът нямал време да бухне.

По време на този пролетен празник, се приготвят всякакви ястия с маца – като кугели или пък просто намазана с карамел и разтопен шоколад.

В къщи много любими са бурмеликосите – това са кюфтенца приготвени от накисната маца, разбъркана със сирене или кашкавал, яйце и много черен пипер. Аз добавям и малко пресен лук.

Продукти за около 8-10 бурмеликоси:

3 листа маца

3 яйца

2-3 стръка пресен лук

½ чаена чаша натрошено сирене

сол на вкус

повечко черен пипер

олио за пържене

Приготовление:

Мацата се натрошава на дребни парченца, поставя се в купа и се залива с вода. Оставя се да престои 4-5 минути, за да омекне и се изтисква с ръце от водата. Разбърква се с натрошеното сирене, нарязания на ситно пресен лук, солта и черния пипер. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се прибавят към сместа, а белтъците се разбиват на твърда пяна и след това полека се добавят към останалата смес.

В тиган на котлона се загрява около 1 пръст олио. От сместа се загребва с лъжица и се пуска в тигана. Кюфтенцата се пържат до зачервяване.

Добър апетит!

Други публикации:

Кугел със спанак, тиквички и пресен лук

Яйца с коприва

Крембо

11 comments on “Бурмеликос

  1. yana каза:

    От къде може да се купи маца?

  2. Yoana каза:

    Чуднички изглеждат тези бурмеликоси! Много ме радват рецептите ти от еврейската кухня! Намирам я за страхотна!
    И на мен ми е интересно, дали се продава маца. Една позната еврейка каза, че само равинът дава.

  3. Diana каза:

    Дани,
    Много са изкушаващи!
    Харесвам идеите и рецептите, които предлагаш. А снимките – много слънчеви и чисти.
    Хубав и усмихнат ден, Диана

  4. Албена каза:

    А какво всъщност е „маца“?

    • Danyela каза:

      Албена, какво е маца, пише в поста преди рецептата, има линк към Уикипедия и снимка на маца 🙂

  5. Dimitrana S. каза:

    Много интересено, Даниела! Винаги с удоволствие чета публикациите ти! А поле идва ред на снимките… чудесни! И вкусни 🙂

    Поздравявам те сърдечно и ти желая зпорни, здрави и заредени с много положителни емоции пролетни дни!

  6. ЛиР каза:

    Толкова ми се иска да опитам от рецептите с маца! Звучат много вкусно. За съжаление тук няма къде да я намеря. Някакви идеи за нейна алтернатива? Само от брашно, вода и сол ли се прави?

    • Danyela каза:

      Да, ЛиР само от брашно, вода и сол. Можеш да опиташ да я заместиш с юфка, тя е доста по тънка, но е най-близкото нещо за което се сещам 🙂

Вашият коментар