Всяка година имам някакъв любим продукт, с който приготвям де що има рецепти из нета или които ми хрумнат. Провокира ме да търся вариации с него. Миналата есен това бяха кестените и патладжаните, по-предишната празът. Тази година това е карфиолът. Направо прекалих с него. Най-любима се оказа рецептата за печен карфиол. От началото на есента мисля, че го приготвям през вечер. Лесно ястие е, идеално за нещо на бързо след уморителен ден, когато искаш да спестиш време за любимите хора, а на всичкото отгоре е страшно, невероятно вкусно. Отново с източни подправки, които установих много отиват на този зеленчук още от рецептата за карфиолена крем супа. В печения обаче, добавих къри и червен пипер, нарязан на ситно чесън, които заедно със зехтина придават страхотен вкус. На края се сервира поръсен със сок от лайм, който добавя последните щрихи към ароматната и вкусова симфония. Проблемът с това ядене е, че мъжът ми го счита за гарнитура към основното, например пържола на скара 🙂
Продукти за 2 порции:
1 средно голяма глава карфиол
7-8 с.л. зехтин
½ ч.л. смлян кимион
½ ч.л. смлени зърна кориандър
3-4 скилидки чесън
1-2 ч.л. къри – ползвах готова смес от кориандър, куркума, лют червен пипер, джинджифил, синапено семе, черен пипер, стрит чесън
1 ч.л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
1 лайм
Приготовление:
Карфиолът се нарязва на розички, измива се и се подсушава с кухненска хартия. Зехтинът, нарязаният чесън и подправките се смесват и разбъркват добре, изливат се в тавата. Розичките карфиол се овъргалват добре и от всички страни в зехтина и подправките. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато карфиолът леко омекне и се зачерви. Сервира се топъл, поръсен със сок от лайм
Добър апетит!
Други публикации:
Преди 1 година:
Много точно-ароматна и вкусова симфония 🙂 Чудесна рецепта! Поздравления!
Чудесна рецепта Дани, много ми допада.
Ще я пробвам при първа възможност 🙂
Знаеш ли, първата ми среща с карфиол, който не е в туршия, беше мазен паниран карфиол в една кръчма в Студентски град :D. Тогава си помислих, че това е най-ужасното нещо на света :D. Оказва се обаче, че карфиола има и много по-вкусни и здравословни превъплъщения :).
Хубав ден от мен 🙂
Катя, Ема, благодаря ви!
Ема, ей как ми припомни това забравено от мен ястие – паниран карфиол. Докато съм на карфиолена вълна задължително ще го направя отново. Благодаря за идеята
Поздрави!
Страхотен блог! Веднага ми отиде в „любими“.
Ти си като героинята от един филм (не си спомнян заглавието) с Мерил Стрийп, където една млада жена си прави блог и прави всички рецепти на известна френска кулинарка.
Ваня, благодаря ти! Гледала съм филма, много е приятен, мерси за сравнението
Приятна и усмихната седмица!
И аз тази есен доста карфиол хапнах, но така не съм се сетила да го приготвя. Благодаря за вкусната и лесна рецепта 🙂
Дани, много съм доволна, че попаднах на тази рецепта. Вкусно и здравословно. Ще опитам още рецепти. Нали след една седмица започват постите.
Супер си!!!!
Момичета, благодаря ви много за топлите думи!
Поздрави!
Дани, сега виждам, че и ти си приготвила карфиол на фурна :). Рецептата е донякъде подобна на тази, която аз открих (в смисъл, източна). Ще пробвам и твоя вариант, макар на мен най да се хареса просто печен с олио, сол и черен пипер :). Поздрави и хубави дни от мен!
Аз пък ще пробвам твоят вариант :-). Поздрави и хубава неделя!
[…] подправки и зехтин. Рецептата за него видях първо при Даниела, а след това и при Станимира, като и двете бяха много, […]
Здравей Дани!
Кания се от много време да ти БЛАГОДАРЯ за прекрасната рецепта. Благодарение на теб големия ми син опита карфиол. Не знам как ми хрумна като извадих тавата, да кажа че това изглежда вкусно и ми прилича на ядене с пуканки :)))
Вече 2 месеца редовно готвим карфиол:)
Огромно благодаря и успех мила!
Ирена, благодаря ти, стана ми много приятно! Много се радвам, че карфиолът ви е харесал и най-вече на синът ти. Страхотна хрумка е това с пуканките.
Поздрави и усмихната седмица!
Здравей Дани. Първо искам да ти благодаря за прекрасните рецепти, които споделяш с нас. А тази рецепта е просто…….ммммммм. Това е моя вкус. Винаги преди варях по малко карфиола и след това го изпичах. Никога не се получаваше вкуса, който исках. Сега вече знам :).
Поздрави!
Дани, много се радвам, че тази рецепта е по ваш вкус!
Поздрави!
Здравейте, Дани. Първото нещо, на което попаднах след като станах от леглото и реших, че ще е карфиол, сте вие 🙂 В момента е във фурната, вече ухае из цялата къща:) Не готвя конвенционално (с малки изключения, не живея в България, та въртя гювечи, кебапчета и супа топчета в носталгични моменти) и попивам всяка нова и интересна идея на която попадна или ми хрумне. Благодаря!
Благодаря, Мартина! Радвам се, че ви е било вкусно!
Дани, страхотен карфиол стана. Да си призная честно, за първи път готвя карфиол и останах очарована от аромата, който се носеше от фурната, от бързото приготвяне и разкошния вкус. Определено пак ще го приготвя! Благодаря за рецептата!
Благодаря, Галя!
Весели празници!
Чудесна рецепта и благодаря много за нея!Пробвала съм и други рецепти за карфиол на фурна, но тази най ми допадна.Много вкусно и здравословно!
Карфиола стана чудесен, поздравления за прекрасната рецепта!
Пробвайте да напръската карфиола с балсамико 15 мин преди да го извадите от фурната. Получава се чудесен вкус.